Το ελληνικό Portal για την Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο

ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ                                  

Το προνοιακό μας επίδομα είναι μια από τις τελευταίες προνοιακές παροχές που έχουν περισωθεί μετά την λαίλαπα της κατάργησης του προνοιακού κράτους όταν άρχισαν να εφαρμόζονται από το 2010 τα Μνημόνια στη χώρας μας.

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Από την αρχή να ξεκαθαρίσουμε ότι το προνοιακό επίδομα δεν είναι ούτε βοήθημα, ούτε ευεργέτημα, ούτε κάποια προνομιακή παροχή της οποιασδήποτε κυβέρνησης που είναι στην εξουσία. Είναι η υποχρέωση της πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, με στόχο την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάνουν, εξ' αιτίας της πάθησης τους.
Είναι η υποχρέωση της δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας, που φροντίζει τους πολίτες της και ειδικά τους πολίτες με αναπηρία, ώστε να τους παρέχει ίσες ευκαιρίες στην παιδεία, την εργασία, την ψυχαγωγία και γενικότερα να τους παρέχει μια ανώτερης ποιότητας ζωή.
Είναι ένα δικαίωμα όλων των ατόμων με αναπηρία, που έχει κατακτηθεί με αγώνες, μια και είναι γεγονός ότι τίποτα δεν μας έχει δοθεί αυτόματα, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η πολιτεία να μας προσφέρει όλα εκείνα που μας χρειάζονται στη ζωή. Αυτονόητο, ότι αυτή την κατάκτηση πρέπει να την διαφυλάξουμε με κάθε μέσο και με όλη την δύναμη της ψυχής μας.
Πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι ένα στέρεο ιδεολογικό πλαίσιο για αντισταθούμε στην όποια προσπάθεια περικοπής ή κατάργησης του επιδόματος μας. 

Οι προσπάθειες κατάργησης του επιδόματος
Στο αρχείο μας, υπάρχει πληθώρα εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων, από τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για την περικοπή του επιδόματος όλων των αναπήρων έως και τις προσπάθειες που έγιναν για την κατάργηση του, στα πλαίσια κάποιων απόψεων για την οικονομία και τα οικονομικά του κράτους και των Ασφαλιστικών Ταμείων, που κατέρρευσαν όμως παταγωδώς. Ας είμαστε προσεχτικοί, γιατί αυτές οι προσπάθειες έγιναν και με την βοήθεια κάποιων συνδικαλιστικών μας φορέων.

Το προνοιακό μας επίδομα, λοιπόν και τα μάτια μας.

Από το 1982
Το επίδομα μας καθιερώθηκε από το 1982 και δικαιούχοι είναι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Δικαιούχοι
Δικαιούχοι είναι όλοι, ανεξάρτητα από εισοδηματικά κριτήρια, αν εργάζονται η όχι, αν παίρνουν σύνταξη, αν είναι άμεσα ή έμεσα ασφαλισμένοι.

Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος μας από τον Μάϊο 2013
Το Κανονιστικό Πλαίσιο για την χορήγηση του επιδόματος μας δεν είναι κάτι άλλο από τις προϋποθέσεις χορήγησης του, που ισχύει από τον Μάϊο 2013. Είναι δύο οι βασικές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές ισχύουν τόσο για εκείνους που παίρνουν γα πρώτη φορά επίδομα (υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν ξέρουν για το επίδομα;) αλλά και για εκείνους που πρέπει να επανεξετάζονται από Υγειονομική Επιτροπή κάθε δύο χρόνια για να συνεχιστεί η χορήγηση του.

Το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο ισχύει από την 28η Μαΐου 2013 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1271 και οι δύο προϋποθέσεις είναι:
α) Βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ όπου θα αναγράφεται η πάθηση και ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.

β) Υποχρεωτική παρουσία του δικαιούχου στην αρμόδια υπηρεσία απ'όπου χορηγείται το επίδομα με την ταυτότητα, μια φορά τον χρόνο.

γ) Σε περίπτωση απουσίας στο εξωτερικό μεγαλύτερη των 6 μηνών διακόπτεται η χορήγηση του επιδόματος.Διευκρινήσεις

Σχετικά με τις Βεβαιώσεις από τις Υγειονομικές Επιτροπές, όλοι γνωρίζουμε ότι ισχύουν μόνο οι βεβαιώσεις που εκδίδονται από Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ. Όλες οι άλλες βεβαιώσεις, από Νομαρχίες και άλλες Υπηρεσίες δεν έχουν ισχύ.
α) Οι βεβαιώσεις που έχουν ορισμένη χρονική διάρκεια (συνήθως δύο χρόνων) ισχύουν έως την ημερομηνία λήξεως που αναγράφεται στην βεβαίωση. Πριν τη λήξη της βεβαίωσης θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να ξαναπεράσουν από Υγειονομική Επιτροπή. Έτσι ώστε να μην μείνει κενός χρόνος έως ότου έχουν τη νέα βεβαίωση και τους κοπεί το επίδομα.

β) Οι βεβαιώσεις που έχει καθοριστεί επ' αόριστον το ποσοστό αναπηρίας, ισχύουν επ'αόριστον και χρησιμοποιούνται συνεχώς και αδιαλείπτως από τους δικαιούχους και δεν χρειάζεται να ξαναπεράσουν από Υγειονομική Επιτροπή.

γ) Προσοχή: Υπάρχουν βεβαιώσεις με ποσοστό αναπηρίας επ' αόριστον, που έχουν εκδοθεί πριν την ίδρυση των ΚΕΠΑ και την κατάργηση της ισχύος όλων των άλλων βεβαιώσεων. Αυτές οι βεβαιώσεις ισχύουν και δεν χρειάζεται οι ενδιαφερόμενοι να πάνε για επανεξέταση στα ΚΕΠΑ, σύμφωνα πάντα με τι υπάρχουσες εγκυκλίους προηγούμενων ετών.
Υπάρχει, όμως, στους περισσότερους που έχουν τέτοιες βεβαιώσεις, διάχυτη αμφιβολία αν έχουν νομική ισχύ αυτές οι προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις και αν ισχύουν επ' αόριστον. Το θέμα δεν μπορούμε ούτε εμείς να το διευκρινήσουμε. Είναι αναγκαίο να εκδοθεί σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας. Έως τότε, ισχύουν αυτές οι βεβαιώσεις.

Κάθε δύο μήνες
Το επίδομα μας δίνεται κάθε δύο μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας Ορισμένων Δήμων σε όλη την χώρα. Κατατίθεται στον Τραπεζικό λογαριασμό κάθε δικαιούχου ή από το Ταχυδρομείο.
Συνήθως, χορηγείται την 20η ημέρα του πρώτου μηνός μετά το κάθε δίμηνο (20η Ιανουαρίου, 20η Μαρτίου, 20η Μαϊου, 20η Ιουλίου, 20η Σεπτεμβρίου, 20η Νοεμβρίου).

Από που χορηγούνται τα προνοιακά επιδόματα
Το επίδομα μας χορηγείται από τις Υπηρεσίες Πρόνοιας των παρακάτω Δήμων στη χώρα:

ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
1.ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2.ΑΘΗΝΑ
3.ΑΙΓΑΛΕΩ
4.ΕΛΕΥΣΙΝΑ
5.ΚΑΛΛΙΘΕΑ
6.ΠΑΛΛΗΝΗ
7.ΑΧΑΡΝΑΙ
8.ΠΕΙΡΑΙΑΣ 

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ
1.ΑΓΡΙΝΙΟ
2.ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
3.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
4.ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
5. ΑΡΤΑ
6.ΒΕΡΟΙΑ
7.ΒΟΛΟΣ
8.ΓΡΕΒΕΝΑ
9.ΔΡΑΜΑ
10.ΔΕΛΦΟΙ
11.ΖΑΚΥΝΘΟΣ
12.ΗΡΑΚΛΕΙΟ
13.ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
14.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
15.ΙΘΑΚΗ
16.ΙΩΑΝΝΙΝΑ
17.ΚΑΒΑΛΑ
18.ΚΑΛΑΜΑΤΑ
19.ΚΑΡΔΙΤΣΑ
20.ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
21.ΚΑΣΤΟΡΙΑ
22.ΚΑΤΕΡΙΝΗ
23.ΚΕΡΚΥΡΑ
24.ΚΙΛΚΙΣ
25.ΚΟΖΑΝΗ
26.ΚΟΜΟΤΗΝΗ
27.ΚΟΡΙΝΘΟΣ
28.ΛΑΜΙΑ
29.ΛΑΡΙΣΑ
30.ΛΕΒΑΔΕΙΑ
31.ΛΕΣΒΟΣ
32.ΛΕΥΚΑΔΑ
33.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
34.ΝΑΥΠΛΙΟ
35.ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ
36.ΞΑΝΘΗ
37.ΠΑΤΡΑ
38.ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ
39.ΠΡΕΒΕΖΑ
40.ΠΥΡΓΟΣ
41.ΡΟΔΟΣ
42.ΡΕΘΥΜΝΟ
43.ΣΑΜΟΣ
44.ΣΠΑΡΤΗ
45.ΣΕΡΡΕΣ
46.ΣΥΡΟΣ
47.ΤΡΙΚΑΛΑ
48.ΤΡΙΠΟΛΗ
49.ΧΑΛΚΙΔΑ
50.ΧΑΝΙΑ
51.ΧΙΟΣ
52.ΦΛΩΡΙΝΑ