Το ελληνικό Portal για την Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο

Η τραγική κατάσταση στα ΚΕΠΑ και οι απαντήσεις του υφυπουργού Β.Κεγκέρογλου

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση που κατατέθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΕΠΑ και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ΑμεΑ/χρόνιων πασχόντων που περιμένουν να περάσουν από Υγειονομική Επιτροπή. Το βασικότερο και σοβαρότερο θέμα όλων αυτών των ανθρώπων είναι ότι, κατά την διάρκεια της αναμονής να εξεταστούν από Υγειονομική Επιτροπή, τους έχουν κόψει την αναπηρική σύνταξη ή το προνοιακό επίδομα ενώ δεν έχουν και ασφαλιστική κάλυψη με αποτέλεσμα να μην έχουν και ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αδιανόητα πράγματα για μια πολιτεία που είναι υποχρεωμένη να παρέχει σε όλους τους πολίτες της δωρεάν παροχές υγείας. Τουλάχιστον σ'αυτό το θέμα δεν υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί. Οι μόνοι που διαφωνούν είναι τα μέλη της κυβέρνησης.

Τι απάντησε ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου
Στην Επερώτηση απάντησε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου μια και το υπουργείο Εργασίας είναι αρμόδιο για τα ΚΕΠΑ.
Πέρα από τις εκτεταμένες αναφορές στο παρελθόν και στο πως φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση και διάφορα που δεν μας ενδιαφέρουν στο παραμικρό, επί της ουσίας οι απαντήσεις του υφυπουργού ήταν οι εξής:
1) Θα παραταθεί η καταβολή των συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων σε εκείνους που περιμένουν να εξεταστούν από Υγειονομική Επιτροπή.
Σημείωση Σύνταξης: Να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη παράταση για ένα εξάμηνο έληξε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου. Γιατί δεν αποφάσισαν την παράταση ενώ ήξεραν ότι υπάρχει πρόβλημα και περίμεναν να έρθει η Επερώτηση στη Βουλή για να ανακοινώσουν ότι θα υπάρξει και άλλη παράταση;
2) Ανακοίνωσε ότι με κοινή υπουργική απόφαση θα μειωθούν οι προϋποθέσεις για την χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας ανασφάλιστου.
Σημείωση Σύνταξης: Δεν μας είπε ο υφυπουργός τι θα είναι αυτές οι διευκολύνσεις και ποιους θα καλύπτει. Αυτό το θέμα που είναι από τα σοβαρότερα που απασχολεί τους πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, το πέταξε στις ελληνικές καλένδες και απ'ότι καταλαβαίνουμε θα αφορά το Βιβλιάριο Πρόνοιας που παίρνουν οι άποροι. Που, όμως, έχει πολλά και τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του.  

Η αναβάθμιση των ΚΕΠΑ
Όσο για την αναβάθμιση των ΚΕΠΑ είπε αυτά που ακούμε εδώ και καιρό. Ότι θα διοριστούν γιατροί και υπάλληλοι για την καλύτερη λειτουργία τους, ότι έως τον Μάρτιο 2014 θα έχουν ξεκαθαρίσει όλες οι παλιές αιτήσεις και άλλα διάφορα που δεν μας πείθουν ότι θα ομαλοποιηθούν οι απαράδεκτες καταστάσεις που επικρατούν σ' αυτές τις υπηρεσίες.

Γιατί δεν έχουν διοριστεί γιατροί;
Επειδή δεν πληρώνονται καλά δεν δείχνουν ενδιαφέρον για να στελεχώσουν τις Υγειονομικές Επιτροπές. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση δεν αποφασίζει να αυξήσει στο ελάχιστο τις αμοιβές των γιατρών αλλά προτιμά να κόβει συντάξεις και επιδόματα, μια και έτσι εμφανίζει αυτό το γελοίο “πρωτογενές πλεόνασμα” για να παραμυθιάζει τους αφελείς.

Ένα είναι το γεγονός
Δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ και πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις περιμένουν για επανεξέταση στα ΚΕΠΑ, έχουν κοπεί συντάξεις και επιδόματα και το σοβαρότερο έχει κοπεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους. Η κυβέρνηση δια των υπουργών και υφυπουργών προσπαθεί να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία με απαντήσεις τύπου Κεγκέρογλου που τρενάρουν την τραγική κατάσταση των ΚΕΠΑ βασανίζοντας τους πολίτες και αφήνοντας τους χωρίς περίθαλψη και οποιοδήποτε εισόδημα.