Το ελληνικό Portal για την Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο

ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ           (ΚΕΠΑ)                                                            

Συνοπτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι η υπηρεσία στην οποία πρέπει να απευθύνονται όλοι όσοι θέλουν να πάρουν βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή για οποιονδήποτε λόγο,σε οποιοδήποτε Ασφαλιστικό Ταμείο και αν ανήκουν.
1)Όλοι οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία ή Δρεπανοκυτταρική Νόσο για να εξασφαλίσουν βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή για το ποσοστό αναπηρίας τους, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση στα ΚΕΠΑ που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και στα οποία λειτουργούν οι Υγειονομικές Επιτροπές. Μπορούν να καταθέσουν την αίτηση τους σε οποιοδήποτε ΚΕΠΑ, ανεξάρτητα με τον τόπο κατοικίας τους.
2)Από την έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠΑ δεν ισχύουν οι γνωματεύσεις των Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιών ή των Υγειονομικών Επιτροπών των Ασφαλιστικών Ταμείων.
3)Σε κάθε ΚΕΠΑ υπάρχει έγγραφο με τις οδηγίες και τα πιστοποιητικά που πρέπει να κατατεθούν για να εγκριθεί η αίτηση για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή. Αν όλα τα έγγραφα είναι αυτά που απαιτούνται, ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, για την ημερομηνία εξέτασης του από την Υγειονομική Επιτροπή. Αφού εξεταστεί, θα εκδοθεί η σχετική βεβαίωση την οποία θα παραλάβει μετά από περίπου 25 έως 30 ημέρες από την εξέταση.

Το παράβολο των 46,14 ευρω
Για κάθε περίπτωση εξέτασης από Υγειονομική Επιτροπή στα ΚΕΠΑ έχει καθοριστεί ως παράβολο το ποσό των 46,14 ευρώ.
Σε περίπτωση που υπάρχει παραπεμπτικό από Ασφαλιστικό Φορέα για συνταξιοδοτικές περιπτώσεις, δεν πληρώνει ο ενδιαφερόμενος αλλά ο Ασφαλιστικός Φορέας.
Επίσης, παράβολο δεν πληρώνουν και οι αποδεδειγμένα άποροι που έχουν σε ισχύ Βιβλιάριο Απορίας από την Πρόνοια.

ΤΑ ΚΕΠΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δημοσιεύουμε τον κατάλογο των ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα με την σημείωση ότι οι διευθύνσεις τους αντιστοιχούν σε υπάρχοντα καταστήματα του ΙΚΑ

ΤΑ ΚΕΠΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
1.ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΚΕΛΕΟΥ & ΜΙΑΟΥΛΗ
2.ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ  ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ 15
3.ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔ/ΕΙΑΣ ΜΗΔΕΙΑΣ 10
4.ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΣΚΡΑ 45
5.ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΑΥΚΑΣΟΥ 37 & ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ 7
6.ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 12-14
7.ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΒΑΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 10 & ΑΓΡΑΦΙΩΤΟΥ 2
8.ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 45Α
9.ΠΕΙΡΑΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 3 ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 1
10.ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 454
11.ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 62
12.ΑΘΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 181

ΤΑ ΚΕΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
1.ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ ΑΝΑΤ. ΘΡΑΚΗΣ 58
2.ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 2
3.ΞΑΝΘΗΣ ΑΝΔΡ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1
4.ΚΑΒΑΛΑΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 6
5.ΔΡΑΜΑΣ ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ 2
6.ΣΕΡΡΩΝ ΠΡΙΓΚ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ 25
7.ΠΥΛΗΣ ΑΞΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1
8.ΥΠΟΚ/ΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 15-17
9.ΕΔΕΣΣΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2
10.ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΠΑ 22
11.ΚΟΖΑΝΗ  ΕΡΜΟΥ & ΛΙΟΥΦΗ
12.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ 2
13.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 15α
14.ΚΕΡΚΥΡΑΣ  9η ΠΑΡΟΔΟΣ ΘΕΟΤΟΚΗ
15.ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ
16.ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ 9
17.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΙΕΖΕΚΙΗΛ 38Α
18.ΒΟΛΟΣ ΘΡΑΚΩΝ 20 & ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ
19.ΛΑΜΙΑ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ 72
20.ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ 29 & ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ 22
21.ΧΑΛΚΙΔΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ
22.ΘΗΒΑΣ ΚΑΔΜΟΥ 47
23.ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 21Α
24.ΤΡΙΠΟΛΗΣ  2ο χλμ Εθνικής Οδού Τριπόλεως-Σπάρτης
26.ΣΠΑΡΤΗΣ ΓΚΟΡΤΣΟΛΟΓΟΥ 137 & ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
27.ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 38
28.ΠΑΤΡΩΝ ΑΓ. ΑΛΕΞΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 14
29.ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (ΣΥΡΟΥ) ΝΙΚ. ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ 1
30.ΜΥΤΙΛHΝΗΣ ΠΛ. ΜΑΡΤΥΡΩΝ
31.ΡΟΔΟΥ 3ο ΧΙΛ. ΕΘ. ΟΔΟΥ ΡΟΔΟΥ ΛΙΝΔΟΥ
32.ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΠΙΜΕΝΙΔΟΥ 12
33.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 3ο ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΜΟΙΡΩΝ
34.ΧΑΝΙΩΝ ΛΕΩΦΟΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ   99    (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΙΚΑΣ)
Όπως θα παρατηρήσατε και εσείς, στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα ΚΕΠΑ. Οι “σοφοί” του υπουργείου Υγείας μάλλον θα νομίζουν ότι στα νησιά μας δεν υπάρχουν άτομα με αναπηρία !!!

ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΕΠΑ
Τι θα γράψετε – Δικαιολογητικά – Γνωματεύσεις - Προσφυγή
Διαβάστε τις πρακτικές οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης που θα καταθέσετε στα ΚΕΠΑ της περιοχής σας, όταν θέλετε να εκδοθεί γνωμάτευση από Υγειονομική Επιτροπή για το ποσοστό αναπηρίας σας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι από τότε που ιδρύθηκαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), μόνο εκεί μπορούμε να ζητήσουμε εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή για το ποσοστό αναπηρίας μας.
Επίσης, είναι γνωστό ότι μπορούμε να πάμε σε οποιοδήποτε ΚΕΠΑ θέλουμε, από τα 12 που υπάρχουν στην Αττική και τα 34 στην περιφέρεια.
Σε όποιο Ασφαλιστικό Ταμείο και αν είμαστε ασφαλισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και όσοι είναι ανασφάλιστοι, καταθέτουμε την αίτηση μας τόσο για την πιστοποίηση της αναπηρίας μας όσο και για το ποσοστό αναπηρίας.
Επειδή πολλές φορές οι υπάλληλοι των Κέντρων δεν είναι και τόσο εξυπηρετικοί για πληροφορίες και λεπτομέρειες, ας είμαστε προετοιμασμένοι καλά απ'όλες τις πλευρές.
Προκειμένου να κατατεθεί μια αίτηση (όπως ακριβώς την βλέπετε παρακάτω) πρέπει να κατατεθούν μαζί και τα εξής δικαιολογητικά:

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1)Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, αλλά θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητα ή το διαβατήριο.
2)Βιβλιάριο ασθένειας (οι ασφαλισμένοι) ή βιβλιάριο απορίας (οι ανασφάλιστοι) και φωτοτυπία της σελίδας του βιβλιαρίου που αναγράφεται η ισχύς του ασφαλιστικής ενημερότητας.
3)Αριθμό ΑΜΚΑ και φωτοτυπία του εγγράφου της χορήγησης του ΑΜΚΑ
4)Για τους ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης: καταθέτουν και το παραπεμπτικό από το Ασφαλιστικό τους Ταμείο.
5)Παράβολο είσπραξης 46,14 ευρώ.
Δεν καταβάλουν παράβολο όσοι έχουν παραπεμπτικό από το Ασφαλιστικό τους Ταμείο για συνταξιοδότηση. Επίσης, παράβολο δεν καταθέτουν οι άποροι.
6)Αν καταθέσει αίτηση άλλο πρόσωπο, χρειάζεται εξουσιοδότηση από τον ενδιαφερόμενο, επικυρωμένη από την Αστυνομία ή από ΚΕΠ.
Μαζί με τα δικαιολογητικά που γράφουμε, θα πρέπει να κατατεθούν και ιατρικά δικαιολογητικά, για την πιστοποίηση της πάθησης ή την επιδείνωση της.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Με εγκύκλιο της 14/11/2013, η διοίκηση του ΙΚΑ καθιέρωσε από 1/12/2013 τον “Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας”, που πρέπει να συμπληρώνεται από τον ιατρό του ασθενούς για να γίνει δεκτή η αίτηση του για εξέταση από Υγειονομική Επιτροπή.
Οι γνωματεύσεις των ιατρών όπως τις γνωρίζαμε έως τώρα, δεν γίνονται δεκτές από τα ΚΕΠΑ.
Όλοι οι ιατροί είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν τον “Εισηγητικό Φάκελο Παροχών Αναπηρίας” για τα ΚΕΠΑ για να γίνει δεκτή η αίτηση του ασθενούς να εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή.

ΙΣΧΥΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2906/Β/18-11-2013 ο Πίνακας με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ'αόριστον. Στον Πίνακα συμπεριλαμβάνονται τόσο η Μεσογειακή Αναιμία όσο και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος. Με βάση αυτόν τον Πίνακα, οι Υγειονομικές Επιτροπές στα ΚΕΠΑ θα εκδίδουν γνωματεύσεις στις οποίες το ποσοστό αναπηρίας θα καθορίζεται επ'αόριστον. Έτσι, τελειώνει οριστικά  η συνεχής επανεξέταση μας από τις Υγειονομικές Επιτροπές.
Η επ'αόριστον διάρκεια της αναπηρίας δε ορίζεται αυτόματα για εκείνους που ήδη έχουν εξεταστεί από Υγειονομική Επιτροπή. Οι πάσχοντες που έχουν στα χέρια τους βεβαίωση από Υγειονομική Επιτροπή που λήγει σε συγκεκριμένο χρόνο, την επόμενη φορά που θα επανεξεταστούν από Υγειονομική Επιτροπή θα πάρουν βεβαίωση επ' αόριστον.
Παράδειγμα: Όσοι έχουν βεβαίωση που λήγει το 2014 ή το 2015 ή και αργότερα, όταν λήξει η διάρκεια της γνωμάτευσης που έχουν στα χέρια τους, θα καταθέσουν αίτηση στα ΚΕΠΑ για εξέταση, αλλά αυτή την φορά θα τους χορηγηθεί βεβαίωση από την Υγειονομική Επιτροπή που θα αναγράφει διάρκεια της αναπηρίας επ'αόριστον.

Τα προβλήματα του Πίνακα
Στον Πίνακα επ'αόριστον υπάρχουν παραλείψεις και στρεβλώσεις, που πρέπει να διορθωθούν.
Για την Μεσογειακή Αναιμία δεν υπάρχει πρόβλημα

Για την Δρεπανοκυτταρική Νόσο υπάρχει το εξής πρόβλημα:

Αναγράφεται ότι δικαιούχοι για επ'αόριστον διάρκεια της αναπηρίας είναι μόνο όσοι από τους πάσχοντες έχουν τον γονότυπο “ομόζυγος δρεπανοκυτταρική αναιμία”. Δεν αναφέρονται οι άλλοι γονότυποι π.χ. “διπλός ετεροζυγώτης Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου”. Δηλαδή, τα 2/3 των πασχόντων από Δρεπανοκυτταρική Νόσο δεν εξασφαλίζουν διάρκεια αναπηρίας επ'αόριστον.   
Επίσης, αναγράφεται στον Πίνακα, ότι και οι πάσχοντες από “ομόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιμία” θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν:
α) Ότι έχουν κάνει εισαγωγές στο νοσοκομείο πάνω από δύο φορές τον χρόνο.
β) Ότι έχουν Νέκρωση κεφαλής μηριαίου.

Η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία
Επίσης, στον Πίνακα δεν αναφέρεται η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία. Και οι πάσχοντες αυτής της πάθησης δεν θα πάρουν βεβαίωση με διάρκεια της αναπηρίας επ'αόριστον.
Το ίδιο ισχύει και για τους πάσχοντες με αιμοσφαιρινοπάθεια Η. Δεν αναφέρονται στον Πίνακα και δεν εξασφαλίζουν διάρκεια αναπηρίας επ'αόριστον.

Άμεση διόρθωση του Πίνακα
'Όλες αυτές οι παραλείψεις και οι στρεβλώσεις πρέπει να διορθωθούν άμεσα, ώστε όλοι οι πάσχοντες από Δρεπανοκυτταρική Νόσο και οι πάσχοντες από Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία, να παίρνουν βεβαίωση για διάρκεια αναπηρίας επ'αόριστον.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Το βασικότερο στην αίτηση είναι η συμπλήρωση της κατηγορίας του αιτήματος με την αναγραφή του τριψήφιου κωδικού που βρίσκεται μπροστά. Όλα τα άλλα στοιχεία είναι εύκολο να συμπληρωθούν. Όσα έχουν αστερίσκο (*) συμπληρώνονται μόνο αν είναι απαραίτητο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ
Όπως βλέπουμε στην πρώτη γραμμή της αίτησης που πρέπει να συμπληρώσουμε, θα γράψουμε τον κωδικό (τον τριψήφιο αριθμό) που υπάρχει μπροστά από κάθε κατηγορία αιτήματος. Οι κατηγορίες που μας ενδιαφέρουν είναι οι εξής:
001 ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
009 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
038 ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ (ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ)
039 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΓΗΡΑΤΟΣ
035 ΕΠΙΔΟΜΑ (ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ)
051 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ (ΑΙΜΟΛΥΤΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ)
004 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
013 ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
014 ΓΙΑ ΑΤΕΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΛΠ.
017 ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΟ
018 ΛΟΙΠΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟΣ
Όταν συγκεντρώσουμε όλα τα δικαιολογητικά και τα ιατρικά έγγραφα που απαιτούνται, τα καταθέτουμε για να γίνει ο ιατρικός προέλεγχος. Αν τα στοιχεία είναι πλήρη καταχωρείται η αίτηση και χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών.

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ
Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και της αίτησης, θα μας σταλεί ειδοποιητήριο για την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο που θα γίνει η συνεδρίαση της Υγειονομικής Επιτροπής.

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Την ημέρα της εξέτασης θα πρέπει να είμαστε εκεί, μια και είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία μας. Μόλις έρθει η σειρά μας, μπαίνουμε στην αίθουσα που συνεδριάζει η Υ.Ε. και το μόνο που κάνουμε είναι να απαντάμε στο ερωτήσεις των γιατρών, αν μας ρωτήσουν κάτι. Αν όχι, καθόμαστε και φεύγουμε, όταν μας πούνε να φύγουμε.

ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ
Μετά την εξέταση στην Υγειονομική Επιτροπή, θα χορηγηθεί Γνωμάτευση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική διάρκεια της αναπηρίας.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ
Αν θέλουμε μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας, δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής σε Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή, εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της. Απαραίτητη είναι η καταγραφή των λόγων για τους οποίους ζητείται η προσφυγή και γιατί πρέπει να γίνει νέα εξέταση από την Δευτεροβάθμια Υ.Ε
Προσοχή: Το κατώτερο ποσοστό αναπηρίας για την Μεσογειακή Αναιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο είναι 67%, που καλύπτει όλες τις σοβαρές περιπτώσεις όπως: σύνταξη, επίδομα, εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ, Εφορία κλπ. Αν έχει βεβαιωθεί ποσοστό αναπηρίας 67% μπορούμε να κάνουμε προσφυγή σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή και να ζητάμε μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας, μόνο αν μπορούμε να αποδείξουμε με ιατρικές βεβαιώσεις ότι υπάρχει επιδείνωση της πάθησης μας. Τα αναφέρουμε αυτά για να αποφύγετε την ταλαιπωρία της προσφυγής, που πιθανότατα να μην έχει αποτέλεσμα αν δεν καταθέσετε τα σχετικά έγγραφα.

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΘΗΣΗΣ                                                         

Ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους είναι η αναγραφή στις βεβαιώσεις που χορηγούν οι Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ, το ποσοστό της επιδείνωσης της πάθησης σε σχέση με το ποσοστό αναπηρίας που έχουν κρίνει για κάθε ενδιαφερόμενο. Μας αφορά όλους, αλλά ειδικότερα τους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας, για τους εξής λόγους:
Οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας, όταν βεβαιώνεται ποσοστό αναπηρίας 67% έχουν δικαίωμα να πάρουν το 75% του ποσού της αναπηρικής σύνταξης.
(Παρένθεση: Το ποσό της αναπηρικής σύνταξης είναι συνάρτηση των ενσήμων που έχει ο δικαιούχος με βάση την ηλικία του)
Εκείνοι στους οποίους βεβαιώνεται ποσοστό αναπηρίας 80% έχουν το δικαίωμα να πάρουν το 100% του ποσού της αναπηρικής σύνταξης, αν στην βεβαίωση της Υγειονομικής Επιτροπής αναγράφεται “επιδείνωση της πάθησης 40%”, δηλαδή το μισό του βεβαιωμένου ποσοστού αναπηρίας. Αν δεν αναγράφεται αυτό το ποσοστό της επιδείνωσης αλλά μικρότερο π.χ. 35%, παίρνουν τον 75% το ποσού της αναπηρικής σύνταξης.

Σχόλιο: Όλοι καταλαβαίνουμε ότι έτσι, οι γιατροί των Υγειονομικών Επιτροπών “κόβουν” ποσοστά επιδείνωσης κάτω από αυτό που απαιτεί ο νόμος, ώστε αν και βεβαιώνουν ποσοστό αναπηρίας 80%, οι συνταξιούχοι δεν παίρνουν το 100% του ποσού της σύνταξης αλλά το 75%.
Αν αυτή είναι μια άτυπη οδηγία από την διοίκηση προς τους γιατρούς, για να μη πληρώνονται μεγαλύτερες συντάξεις, δεν μπορούμε να το αποδείξουμε. Αλλά είναι “περίεργο” οι γιατροί των Υγειονομικών Επιτροπών να βεβαιώνουν ποσοστό αναπηρίας 80% σε κάποιον πάσχοντα επειδή έχει επιδεινωθεί η πάθηση του, αλλά “κρίνουν” ότι αυτή η επιδείνωση είναι 35% και όχι 40%.